Přeskočit na hlavní obsah

Galaxy Nexus - recenze a postřehy (aktualizováno)

Nejnovější Nexus od Google dostal velmi zajímavou HW výbavu a vynikající Android 4.0. Zaměřím se nejen na fyzický popis zařízení, ale také jak to vše funguje ve spojení s nejnovějším Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich (ruská zmrzilna). Určitě se nevyhnu srovnávání s mým předchozím mobilem, Nexem S a také s aktuálně testovaným tabletem Lenovo ThinkPad Tablet.

Zařízení

Přístroj je to vskutku velký, se svými rozměry 136×67,9×8,9 je to největší mobilní telefon, jaký jsem kdy viděl (nepočítám polotablet Samsung Galaxy Note). Pro někoho může být tato velikost překážkou, protože např. sehnat na Galaxy Nexus pouzdro, je docela problém. Sám jsem o tom přesvědčil. Po té, co jsem obešel bez úspěchu asi 6 obchodů s mobilním příslušenstvím, jsem už ani nedoufal, že něco objevím. Nakonec jsem narazil na univerzální „vak“ od Nokie – CP-515 Black, do kterého se Nexus vejde tak akorát. Není to sice optimální pouzdro, ale do doby, než výrobci přijdou s větší nabídkou, musí stačit.

Zpracování je na velmi vysoké úrovni. Oproti Nexu S je to skutečně krok kupředu. Nejen že to již není „plasťák“, ale navíc je i lépe vyřešeno rozebírání přístroje. Zadní odjimatelný kryt je nyní menší, placatý – nezasahuje tak na strany přístroje, a je vyroben z materiálu „hyperskin“ – což je v podstatě hrubý povrch s jakousi protiskluzovou úpravou, který působí na omak gumově. Celkově na těle Galaxy Nexu již nevystupuje žádný lesklý materiál (kromě přední strany kde je displej) a působí tak velmi stylově. Vše do sebe skvěle zapadá, nikde nic nekřupe ani nevrže. Ověřil jsem si v praxi, že se lidem nový Nexus skutečně líbí o poznání více, než ten předchozí.
I když je přístroj skutečně obrovský, jeho výhodou je velmi malá tloušťka, a relativně nízká hmotnost (135g), která je sice o 6 gramů vyšší, než u jeho předchůdce, ale i přesto se Galaxy Nexus jeví o dost lehčí. Při používání se drží velmi dobře – je to taková tenká, lehká placka. Ovládání jedním prstem je však vzhledem k velikosti trochu obtížnější. Pokud máte navíc menší prsty, bude to problém.

Na těle Galaxy Nexu se nachází pouze 3 fyzická tlačítka – zapínání a ovládání hlasitosti. Mají příjemný stisk, jsou přesná, a celá zapuštěná v těle přístroje (ne jako to bylo u Nexu S, kdy do jejich půlky sahal zadní odnímatelný kryt a tlačítka se časem trochu „vykloktala“). Ve spodní části přístroje pak ještě najdeme microUSB a audio jack konektor. Senzorová tlačítka typická pro Android zde již nejsou. Místo nich je pod displejem velká signalizační LED dioda. Ta slouží pouze pro oznámení notifikací (zmeškaný hovor, SMS, mail atd.), na připojený USB kabel nereaguje (ať už napájení ze sítě či z PC), tak jak tomu bylo např. u HTC Desire.
Displej zabírá na zařízení skoro celou přední stranu. Je skutečně obrovský (4,65 palce), a také s ohromujícím rozlišením – 1280×720 pixelů. To je bez 80px stejné rozlišení, které mají aktuální tablety s až s 10 palcovou úhlopříčkou. Je tedy jasné, že je displej hodně jemný. Jedná se o Super AMOLED technologii, která se vyznačuje tím, že jsou samostatně osvětleny jednotlivé pixely. Což znamená, že se rozsvěcí jen v případě potřeby, a černá barva je pak skutečně černá, jelikož pixely nesvítí. Galaxy Nexus však ještě používá PenTitle RGBG matrici, která je charakteristická pouze dvěma subpixely oproti klasickými třemi u RGB. V praxi pak takový displej působí trochu hruběji (např. u HTC Desire je možné vidět tečkování u drobnějších fontů). Díky vysokému rozlišení Galaxy Nexu však tento neduh prakticky padá.

Více informací ohledně Super AMOLED displejů k nalezení na WikiPedii.

V balení je k nalezení, kromě samotného telefonu, baterie 1750 mAh Li-Ion, microUSB kabel, konektor do elektrické zásuvky (do kterého je třeba zapojit USB kabel – zde je rozdíl oproti české verzi Nexu S, který měl jak samostatný USB kabel, tak i plnohodnotnou nabíječku), in-ear sluchátka s mikrofonem (totožná s těmi u předchozího Nexu) a dvě brožurky. Ten, kdo by zde čekal nějaké pouzdro, či jen obyčejný ochranný obal, bude zklamán.

Android 4.0

Největším tahákem nového Nexu je bezesporu poslední verze Androidu – Ice Cream Sandwich. Oproti předchozí mobilní generaci (2.3) je to skutečně obrovský skok kupředu. Přepracováno bylo skoro vše na co si jen vzpomenu. Pro mě největší změnou je přechod od senzorových pevných tlačítek (zpět, menu, domů, hledat) na „proměnlivá“ přímo na displeji (zpět, domů, přepínání aplikací). I když se tato změna týká pouze Galaxy Nexu a budoucích přístrojů bez fyzických (senzorových) tlačítek, považuji ji hlavně za vlastnost samotného Androidu 4.0. Zpočátku jsem si myslel, že bude toto řešení spíše krokem zpět, nicméně v praxi není rozdíl skoro znát. Tlačítka jsou totiž na displeji zobrazena téměř pořád a stále na stejném místě. Schovávají se velice sporadicky, např. při přehrávání videa, nebo prohlížení fotografií. Mají hmatovou odezvu, kterou lze vypnout – tedy stejně jako u senzorových na Nexu S. Menší nevýhodou zde může být to, že tlačítka neustále zabírají malý prostor na displeji, který by mohl být využit pro zobrazení více obsahu. Na druhou stranu má displej rozlišení 720×1280 (což je nyní nové nativní rozlišení Androidu 4.0 pro telefony), na který se vejde více informací i se zobrazenými tlačítky (oproti 480×800). Co mi vadí více, je odebrání tlačítka menu. Jeho umístění si nyní určují samy aplikace, a i když je nepsaným standardem poloha v pravém horním rohu, tak je často k nalezení na jiných místech. Pokud je spuštěna aplikace psaná pro starší verzi Androidu, je vedle nových tří tlačítek zobrazeno ještě menu (v podobě tří teček nad sebou).
Ovládání ale zdaleka není jedinou změnou nového Androidu. Systém má nový, uhlazenější vzhled laděný do černo-modra. Indikátory, ovládací prvky (přepínače ve formulářích), efekty při skrolování, vše je laděno do modré barvy (klasické modré, ne líbivější Nokia modré :D). Novou podobu má i progressbar, ale v některých aplikacích se stále ukazuje i ten starý z Androidu 2.3. I přes to je však základní vzhled stále velice podobný tomu předchozímu. Za zmínku též stojí nový Roboto font, který nahradil původní DroidSans, a z mého pohledu je určitě líbivější (i když to může být dáno hlavně tím, že se mi původní font již okoukal).
Drobnosti, které mi udělaly radost jsou seskupeni ukazatele signálu a datového připojení, a také přidání signalizace aktivity u wifi signálu.

Podstatně větších změn si lze všimnout na běžně používaných místech v systému. Zcela předělána byla zamykací obrazovka, notifikace, launcher, nastavení, telefonování, kontakty, SMS, Gmail, kalendář, fotoaparát a další.
Napříč celým systémem byla přidána ovládací gesta. Pokud tedy např. koukáte na notifikaci v liště, šoupnutím do strany jí uzavřete. Stejně můžete zavírat i běžící programy z přehledu spuštěných aplikací, který mimochodem dostal nový vzhled – ukazuje i náhled běžící aplikace, stejně jako je to mu v Androidu 3.x, a k jeho vyvolání je určeno již zmíněné tlačítko v dolní části displeje. Stejné gesto také slouží k pohybu mezi jednotlivými záložkami (např. v kontaktech či telefonu).
Pokusil jsem se o vytvoření přehledu změn napříč systémem.
  1. Zamykací obrazovka
    Zamykací obrazovka byla zcela přepracovaná a předesignovaná. Místo posunování táhel do stran, jsou zde nyní dva kruhy – malý uprostřed velkého (který není bez dotyku vidět). Odemknutí se docílí vytažením kroužku na zvýrazněný okraj velkého kruhu. Kromě odemykání (posunutí na pravou stranu), je tu také rychlý přístup k fotoaparátu (posunutí na levou stranu). Bohužel už nelze rychle přepnout do tichého režimu. Přitom by zde prostor byl – stačilo by přidat další dvě akce na horní a spodní okraj kruhu. Nově je také možné pracovat přímo s notifikacemi bez odemčení telefonu. Pokud dojde k otevření nějakého upozornění, přístroj se odemkne.
  2. Notifikace
    Notifikace prošly nejen kosmetickými změnami – průhlednost, změna umístění jednotlivých prvků, zobrazování fotografie kontaktu u upozornění (např. SMS), ale též funkčními – již zmíněná gesta, rozdělení notifikace na několik dotykových míst (např. v Google Music pro tlačítka přehrávání, další skladba, zastavení atd.). Nově je zde také rychlý přístup do nastavení telefonu.
    Co mi ve stavové liště osobně chybí, je rychlé přepínání WiFi, mobilních dat, bluetooth atd.
  3. Nastavení
    Nastavení bylo hlavně reorganizováno do několika skupin dle užitečnosti. Hned na prvním místě se tak nachází bezdrátová připojení a sítě. Je možné odtud rovnou zapnout/vypnout wifi a bluetooth (bez nutnosti zabředávat do dalšího menu), bohužel zde není přepínač mobilních dat (k tomu je naopak možné se dostat až zabřednutím do dalších nabídek). Také se zde nachází novinka Androidu 4.0 v podobě čítače přenesených dat. Nejedná se o jednoduché počítadlo, ale umožňuje též zadat limit pro přenesená data včetně upozornění, když dojde k překročení zvolené hranice. Lze přepínat mezi čítačem pro mobilní data a wifi. V přehledu je vidět spotřebu dat pro jednotlivé aplikace. Na časové ose lze zvolit konkrétní úsek pro zobrazení přenesených dat.
    V další skupině „Zařízení“, lze nalézt volby jako obraz, zvuk, úložiště atd. Následuje skupina „Osobní“, ze které je možné spravovat synchronizace, zabezpečení atd. Skupina „Systém“ obsahuje hlavně volby pro vývojáře, ale též je zde možné např. nastavit datum a čas. Nové nastavení „Možnosti pro vývojáře“ přináší řadu užitečných voleb. Kromě již známého ladění přes USB je tu navíc např. možnost zobrazovat dotyky na obrazovce, zobrazit využití CPU, vynutit vykreslování pomocí GPU atd. Myslím, že to bude pro tvůrce aplikací velice užitečné.
  4. Launcher
    Launcher se též dočkal mnoha změn. Zde si dovolím srovnání s launcherem z Androidu 3.x, protože je velmi podobný (pravděpodobně z něj vychází). Oproti Androidu 2.3 je skoro vše jinak. V přehledu nainstalovaných aplikací se pohybuje do stran a navíc skokově (po skupinkách aplikací) oproti plynulému pohybu nahoru a dolů v dvojkové verzi. Podržením aplikace vytvoříte zástupce na některé z pěti ploch (kam lze ikonu přenést). Stejným způsobem se přidávají i widgety, které jsou nově k nalezení na záložce hned vedle všech programů – již se tedy nepřidávají podržením prstu na některé z ploch. Užitečný je také odkaz do Marketu viditelný nad všemi aplikacemi a widgety.
    Další novinkou je vytváření složek programů na ploše – jednoduše se uchopí odkaz na jednu aplikaci a přetáhne se na jinou – aplikace se shluknou do složky. Posledního, čehož jsem si všiml, je možnost přidat libovolnou aplikaci do „docku“ (místo, který je vždy zobrazené pod jednotlivými plochami na domovské obrazovce). Trochu nešikovné je vynucení vyhledávacího políčka na všech plochách. Launcher jsem ve všech předchozích verzí Androidu nahrazoval jiným – dříve Launcher Pro Plus, později Go Launcher Ex. Tento nový mi však přijde celkem použitelný, takže to s ním zkusím vydržet trochu déle. Již jsem však v akci na Marketu pořídil ADW Launcher Ex, který se chystám vyzkoušet.
  5. Fotoaparát
    I když aplikace fotoaparátu dostala nový vzhled, a bylo v ní pozměněno umístění ovládacích prvků, pořád se ovládá +/- stejně. Nově zde konečně přibyla možnost softwarového zoomování, jehož absence byla dlouhou dobu považována za zápor. Novinkou je také focení panoramatických snímků, což funguje překvapivě dobře. Foťák pořizuje fotografie neuvěřitelně rychle, což nebude zásluhou jen samotného Androidu, ale také především Galaxy Nexu. Pokud máte zkušenosti s rychlostí focení na jiném zařízení s ICS, podělte se prosím v komentářích.
    Nenalezl jsem možnost zapínat a vypínat přidávání informace o umístění do pořízených fotografií, ale vzhledem k tomu, že je v levém horním rohu ikona GPS, předpokládám, že je poloha zaznamenávána automaticky. Během nahrávání videa je nově možné mít zapnutý blesk pro přisvětlení scény. Též je možné používat zoom.
  6. Telefonování a kontakty
    Často kritizované kontakty v Androidu dostaly zcela novou podobu. Nově je prostředí kontaktů laděno do bílé barvy (což vzhledem k použití Super AMOLED trochu nechápu) a skládá se ze tří záložek. Na první je výpis všech skupin, na druhé samotné kontakty a na třetí oblíbené (Stared in Android). Po otevření konkrétní skupiny se vypíší jednotlivé kontakty ve formě dlaždic. Na prostřední záložce jsou všechny kontakty zobrazeny klasickou řádkovou formou (samozřejmě s fotografiemi) a jsou rozděleny do skupinek podle počátečních písmen. V nastavení zobrazení lze vybrat, z jakých skupin se mají kontakty zobrazovat. Oblíbené položky na poslední záložce jsou zobrazeny stejným stylem jako obsah skupin – tedy dlaždicově. Mezi záložkami lze samozřejmě přepínat pomocí gest (šoupáním do stran).
    U jednotlivých kontaktů je kladen důraz na fotografii. Ta již zde zabírá podstatně větší místo než v Androidu 2.3. Bohužel je problém s tím, že se jednotlivé fotografie kontaktů ukládají do Gmailu ve velice malém rozlišení, a v telefonu pak vypadají strašně. Zatím jsem nezkoušel nahrávat fotky přímo z přístroje, ale stejně by to nebylo trvalé řešení, protože např. po obnovení továrního nastavení, by se opět stáhly fotky z Gmailu s nízkým rozlišením. Můžeme jen doufat, že se fotky webového rozhraní dočkají upgradu. Jednotlivé kontakty mají navíc jakýsi rychlý profil – okno, ve kterém jsou přehledně vypsány kontaktní informace daného člověka. Toto okno by mělo jít vyvolat kdekoliv v systému, když je kontakt zmíněn (takže např. i z notifikační lišty). Jsou zde uvedeny i informace ze sociálních sítí (zatím jen Google+).
    Konečně je v kontaktech i jakýsi virtuální osobní profil, kde jsou vidět informace o vlastníkovi zařízení včetně fotografie. Díky tomu se již napříč systémem (např. v SMS vláknech) zobrazuje osobní kontakt správně, se všemi potřebnými údaji.
    Telefonování a výpis hovorů je zcela oddělen od kontaktů. Aplikace telefon má také tři záložky, je ovšem vyvedena v černé barvě. Na první záložce se nachází klasická číselná klávesnice pro vytáčení čísel, na druhé výpis hovorů a na poslední záložce jsou opět oblíbené (ve stejném stylu jako v aplikaci kontaktů). Ve starší verzi Androidu byly aplikace též dvě, ovšem v praxi se jednalo pouze o jeden program o čtyřech záložkách.
    Přijímání hovorů vychází z nové zamykací obrazovky – je tedy řešeno přetažením malého kroužku na určený kraj velkého kruhu. Navíc zde přibyla velice užitečná možnost hovor odmítnout a volajícímu rovnou odeslat předdefinovanou textovou zprávu (vytažením budou nahoru). Opět zde hraje velkou roli fotografie volajícího, která je zobrazena téměř přes celý displej.
  7. Internetový prohlížeč
    Prohlížeč je jednou vyzdvihovanou součástí nového Androidu. Přináší zásadní změny. Především je to vysoký výkon – prohlížení a pohyb po webových stránkách je opravdu plynulý, možnost rychlého přepnutí na plnohodnotnou verzi webu (přímo z menu) a synchronizace záložek z desktopového Chrome. Drobnějších novinek je samozřejmě více.
    Mně se bohužel nedaří záložky synchronizovat – pořád vidím v nastavení chybu.
  8. Gmail
    Gmail se dočkal změn především kosmetických. Změny se nesou v duchu nového vzhledu webového rozhraní Gmailu. Ve spodní části obrazovky tak přibyla tlačítka se symboly na vytváření nového mailu, hledání, zobrazení štítků a obnovení. Nové rozhraní je přehledné, i když z počátku mě trochu vyvedly z míry právě zmiňovaná tlačítka, jelikož na nich nejsou žádné popisky – co dělají se musí odhadnout pouze ze symbolů.
  9. Kalendář
    V kalendáři přibyla především funkce zoomu v týdenním a denním zobrazení. Také nově nabízí zobrazení čísel týdnů. Celkově jsou jednotlivé obrazovky zpřehledněny.
V systému je také plno nových/vylepšených widgetů na plochu, které jsou nyní konečně skrolovatelné, a lze jim upravovat velikost (tedy pokud to autor aplikace dovolí ). Všechny systémové widgety, u kterých to lze čekat to umožňují.

Používání Galaxy Nexu

První věc, kterou jsem po vybalení přístroje udělal, bylo odemčení a nahrání roota. Je to stejně snadné jako u jeho předchůdce. Mnou přeložený návod z XDA Developers můžete najít na českém Androidforu.
V telefonu jsem měl rovnou předinstalovanou nejnovější verzi Androidu 4.0.1 ITL41F s XXKK1. Jedná se kus objednaný přes Expansys.com a dovezený do ČR z Velké Británie 7.12.2011.

Galaxy Nexus spolu s Androidem 4.0 tvoří perfektně sladěný celek. Systém běhá velmi svižně. 1GB RAM a dvou-jádrový 1,2GHz procesor jsou znát. Pokud přejdu na aktuálně testovaný Lenovo Thinkpad Tablet, připadá mi šíleně líný, a to má velmi podobnou konfiguraci. Při používání telefon nijak netopí, ani když ho trochu víc trápím. Teprve když připojím nabíječku (USB kabel), začne se trochu zahřívat. Měl jsem trochu obavy z výdrže na baterii kvůli velkému displeji a silnému procesoru, nicméně po několika nabíjecích cyklech jsem se již dostal na lepší výdrž než Nexus S. Pokud přístroj hodně používám, vydrží mi s přehledem jeden den. Nechám-li ho jen na nejnutnější úkoly – telefonování, SMS, výběr mailů, dostanu se v klidu na 2,5 dne (přes 50 hodin).
Novinkou v Androidu 4.0 je používání unifikovaného úložiště (to je tu však již od tabletového Honeycompu). V praxi to znamená, že vnitřní prostor v Galaxy Nexu není rozdělen na jednotlivé oddíly jako v Nexu S, a tím pádem není jednoduše možné připojit část úložiště jako paměťovou kartu. Pokud je totiž část prostoru připojena pomocí mass storage k počítači, Android na tento prostor nevidí. A protože Galaxy Nexus používá pouze jeden velký oddíl, je jasné, že ho nelze jako paměťové medium připojit. Díky tomu Google přistoupil k MTP protokolu (s možností přepnutí na PTP). V běžném provozu to znamená, že přístup k souborům v telefonu není tak pohodlný, jako v případě paměťového média (i když např. Windows 7 protokol nativně podporují). S trochou snahy se dá na úložiště dostat i z Total Commanderu, který však při práci se soubory (kopírování, mazání) používá nástroje Windows a ne své vlastní. Ale abych tuto metodu jen nehanil – na druhou stranu operace, které se v úložišti provedou, jsou zároveň ihned vidět v telefonu, a není tedy nutné odpojovat datový prostor z počítače. Pro mne je jednoznačné plus, že konečně hrají vlastní vyzvánění, i když je úložiště připojené k PC.
Trošku problém je s kompatibilitou některých aplikací. I když většina funguje bez problémů i na větším rozlišení, najdou se takové, ve kterých bude potřeba ještě vychytat mouchy. Jednou z nich je Tasker, který používám již delší dobu, a v Androidu 4.0 nefunguje bohužel korektně. Jednak nevydrží v oznamovací oblasti - čas od času se sám ukončí, ale hlavně mu dělají problémy některé akce (např. ve spojení s kalendářem). Zde bude muset autor zohlednit nové API. Stávalo se mi s ním také, že se mi sám nastavoval tichý režim (nejspíše díky nějakému profilu, který jsem nevypátral). Prozatím jsem tedy musel Tasker odinstalovat. Autor slíbil, že vydá opravnou verzi jakmile dostane ICS pro jeho Nexus S. Doufejme, že to bude brzy.

Hodně diskutovanou věci na Galaxy Nexu byl jeho grafický čip. Většina lidí ho odsuzovala, že je starý a pomalý. Při běhu mi však nepřijde, že by nikterak zaostával. Zkoušel jsem několik her, a všechny běhaly nádherně plynule.

Fotografovat z Galaxy Nexem je vyloženě radost. Pořízení snímku je doslova okamžité. Do fotografování byl také více zapojen diodový blesk, který je při focení používán o poznání více než na Nexu S, a navíc se rozsvítí i při zaostřování, což má na výslednou kvalitu fotky v tmavém prostředí obrovský vliv. Celkově je kvalita fotografií na dobré úrovni, nejedná se sice o špičku, ale kvalita je velmi použitelná.
Natáčet videosekvence je možné až v kvalitě 1080p, přičemž lze také nastavit 720p a 480p. Zatímco při focení je softwarový zoom docela kvalitní, u videa už to taková sláva není. Nakonec se ukázalo, že je to přesně naopak. Zatím jsem pořádně neotestoval nahrávání videa, tak nemohu říct jak je kvalitní, nebo kolik místa zabírá minuta záznamu v jednotlivých kvalitách.
Aktualizace 15.12.2011
Zkoušel jsem natáčet 1:01 (61 sekund) záznam.
720p – 59,5 MB
1080p – 72,2 MB
480p – 37,4 MB
Na nastavené kvalitě záznamu závisí rychlost pohybu kamery. S 480p je možné s telefonem rychle hýbat, zatímco při 1080p je již pohyb pomalejší. Jako nejoptimálnější se mi jeví 720p.
FPS je u 1080p 24, u ostatních 30. Audio je zaznamenáváno v ACC 96kbps, 48kHz, Mono.
Docela mě překvapila kvalita SW zoomu, při natáčení je celkem použitelný, a dokonce do cca. 40% vypadá přiblížení jako by jej dělal optika.
Aktuálně jsem se setkal s jedním problémem, který se mi zatím nepodařilo vyřešit. Galaxy Nexus přestal vibrovat při jakémkoliv oznámení (nová pošta, SMS, nebo G+ upozornění). I když mám v jednotlivých aplikacích nastaveno u upozornění vibrovat vždy a samozřejmě i v globálním nastavení, telefon prostě nevibruje. Zkoušel jsem již snad všechny kombinace nastavení, ale stále se mi nedaří vibrace zprovoznit. Zajímavé je, že při příchozím hovoru vibrace fungují, stejně tak jako při stisku spodních ovládacích tlačítek na displeji. Pokud by měl někdo nějaký tip jak toto vyřešit, velice to přivítám. Problém jsem řešil na Androidforu.

Dnes mi ještě navíc dorazil Samsung USB Connector pro připojení USB zařízení k telefonu (redukce z mikroUSB na USB). Bohužel jsem zjistil, že Galaxy Nexus zřejmě nemá podporu pro USB host. Připojená myš ani flashka nijak nefungovala. Pro podporu připojených zařízení tedy bude nutné flashnout custom kernel (s podporou USB host), nebo celou alternativní ROM.
Aktualizace 16.12.2011
Google vydal novou verzi Androidu 4.0.2 pro Galaxy Nexus, která mimo jiné přidává USB host. Je to sestavení ICL53F s novým kernelem (Kernel 3.08-gaaa2611 Android-build@apa28#1) i rádiem (I9250XXKK6).
Určitě se mi nepodařilo popsat všechny vlastnosti nového Nexu, pokusím se zde údaje aktualizovat, pokud narazím na nějaké nové zjištění. Případně mi zde zanechte komentář, co bych měl ještě otestovat.
Ještě mám připravené video z rozbalování (bohužel ne moc kvalitní), které je zatím pouze na Google+ a nějaké další fotky. Obojí chci dát ještě k dispozici.

Závěr

Závěrem mi nezbývá říct, že se Galaxy Nexus, i přes zmíněné problémy, opravdu povedl. Aplikace budou pro nový Android postupně aktualizovány a ostatní problémy jdou při nejhorším řešit nahráním custom ROM. Pokud se ohlédnu zpět, myslím že problémy s nový Androidem jsou srovnatelné jako u verze Gingerbread, který přitom nepřinesl tolik novinek. Galaxy Nexus oproti tomu přináší výbornou hardwarovou výbavu, která by mohla chvíli vydržet. I když se začínají objevovat první mobilní čtyřjádrové procesory, zdá se mi, že zatím nebyl plně využit ani potenciál těch dvoujádrových. Pravdou je, že specifikace přístroje nemusí na papíře působit extra dobře, ale obavy z výkonu grafického čipu byly liché. V provozu je to opravdu blesku-rychlé zařízení.

+ Výborná HW výbava
+ Skvělé zpracování
+ Obrovský Super AMOLED displej se 720p rozlišením
+ Android 4.0
+ Relativně vysoká výdrž na baterii
+ Zajištěné aktualizace přímo od Google
- Optimalizace některých aplikací
- Drobné chyby nových zařízení

Aktuálně si nedovedu přestavit, k čemu bych využil Android tablet. I když je Galaxy Nexus pořád jen mobilní telefon, díky velikosti a rozlišení displeje se na něm dá pohodlně provozovat většinu věcí jako na tabletu. Prohlížení webu je velice příjemné, díky vysokému DPI je dobře čitelný i ten nejmenší text. Na přehrávání videí se primárně hodit nebude, ale např. na dlouhou cestu do vlaku zastoupí sovu roli na jedničku. Psaní na klávesy je již také na mnohem lepší úrovni.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zákaznická karta České pošty - dokonalá blamáž

Nedávno jsem si založil zákaznickou kartu od České pošty. Primárně kvůli avizování příchozích zásilek a také pro možnost jejich vyzvednutí manželkou. Netrpělivě jsem očekával, jak bude avízo fungovat. Bohužel jsem zjistil, že nezafunguje vůbec. Co mě ale zděsilo nejvíce, byla odpověď od podpory České pošty: Dobrý den, pane Řezníčku, velmi lituji, takovou službu nelze v rámci využívání Zákaznické karty využít - aplikace zatím takovou službu neposkytuje. Vám bude zasíláno avízo v případě Vámi odesílaných zásilek. Hezký den Vladislava Fránková Call centrum Nechápu tedy, proč mají podobné texty na webu zákaznické karty.

Android, díl 1.: Volaní Jáje

Chci volat Jáje. Na úvodní obrazovce tapnu na Telefon. Na číselníku začnu mačkat příslušná čísla s písmeny (T9) tedy 52. Potvrdím tapnutím vybraný kontakt. Mačkám volat - volám Jáje. Pokud volám Jáje často, existuje několik způsobů jak to rychle udělat. Přidání do oblíbených. Na úvodní obrazovce tapnu na Telefon nebo Kontakty. Přejdu na kartu oblíbené. Tapnu na Jáju a volám. Vytvoření rychlého odkazu na ploše. Na úvodní obrazovce mačkám Jája a volám. Existuje samozřejmě řada dalších způsobů - jako přidání speciálního widgetu na některou z domovských stránek. Vše záleží jen na tom, jestli chceme daný systém vychválit, nebo naopak potopit.